Gratis voor de vrijwilligers van Alifa, een leerzame workshop.

Tijdens deze gratis workshop leert u hoe te handelen in noodsituatie’s.

Deze workshop is verplaats tot nader te bepalen datum ivm situatie rondom Corona. Zodra de situatie het toelaat zullen wij een nieuwe datum plannen.

U kunt zich al wel inschrijven via mail of via 053-4801200 of aanmelding via de rode knop rechts op deze pagina.

Als vrijwilliger mag u één introducé meenemen (tegen betaling)

WAT IS DE RISK FACTORY TWENTE


De Risk Factory is een hangar die met moderne technieken – ondersteund door o.a. Saxion Hogescholen en de Universiteit Twente – is omgebouwd naar een levensecht en aansprekend ‘dorp’. Het dorp wordt steeds ‘onveiliger’ gemaakt tijdens de oefeningen. Dankzij de actieve samenwerking met veiligheidspartners, de Bond van Verzekeraars, Troned, Safety Field Lab worden de scenario’s voortdurend geoptimaliseerd en aangepast aan de actualiteit. De hangar is centraal gelegen op de Twente Safety Campus op het voormalige Vliegveld Twente. De Risk Factory richt zich op de leerlingen van de basisscholen en burgers in Twente

RISK FACTORY TWENTE

Veiligheid heb je in eigen hand. Dat begint met zelfredzaamheid. In de Risk Factory maken we kinderen van groep 8 en kwetsbare senioren in Twente bewust van risico’s. In nagebootste praktijksituaties ervaren ze (on)veiligheid en leren ze hoe te handelen. Dat doen we met interactieve veiligheidsscenario’s over o.a. brandgevaar, risico’s internetgebruik, verkeersveiligheid, risico’s alcoholgebruik, effect van groepsdruk, contact met hulpdiensten, etc.

Kortom, De Risk Factory Twente is hét veiligheidseducatiecentrum waar bezoekers zich bewust worden van veiligheidsrisico’s én oplossingen.

Risicopercepties en veiligheid

Levensechte ervaringen veranderen risicopercepties. Dat geeft zowel jongeren als senioren het zelfvertrouwen om- als het erop aankomt- de juiste beslissingen te nemen.

Veiligheid beleven en ervaren

In dit scenario leren de hoe ze zichzelf en anderen in veiligheid brengen. Daarbij maken we kinderen o.a. bewust van het belang van een rookmelder en leren hen goed na te denken over een vluchtplan. Dat doen we in een nagebootste brand waarbij ze moeten vluchten. Door doen en leren te combineren, ontdekken kinderen razendsnel hoe ze dit kunnen toepassen in hun eigen woonomgeving.

Wat doe jij bij brand?

Je kunt veel zelf doen om in je eigen woonomgeving brand te voorkomen. Aan de hand van diverse brandgevaarlijke situaties worden kinderen bewust gemaakt van de gevaren in de eigen leefomgeving. Kinderen zoeken zelf de gevaarlijke situaties op en worden aangespoord om actief na te denken om deze te voorkomen.

Als er iets ernstigs aan de hand is, kun je altijd 112 bellen. Maar nooit voor de lol! We leren de bezoekers welke informatie ze paraat moeten hebben voordat ze de hulpdiensten bellen. Hoe kun je veilig bellen en wat wordt er gevraagd door de meldkamer? In de praktijk blijkt dat er – voor zowel jongeren als senioren – vaak een drempel is om 112 te bellen. We leren de bezoekers in een scenario – via een rollenspel in een nagebootste meldkamer – hoe zij adequaat een incident via 112 kunnen melden aan politie, brandweer en ambulancedienst.

Waar moet je op letten in de buurt van een vrachtwagen, bus of ander groot voertuig? Kennen jullie de dode hoek? Met deze vragen geven we kinderen – met behulp van een echte bus – inzicht in de gevaren in de omgeving van een groot voertuig. Daarna spelen de kinderen een quiz om te checken of de boodschap is overgekomen.